Ennakoinnista, avoimuudesta ja jakamisesta rohkeutta ja tukea

Ennakoinnista, avoimuudesta ja jakamisesta rohkeutta ja tukea

mennessä | tammi 22, 2021 | Blogi

Tukea ja taitoa -hankkeen parissa työskentely on ollut jo ensimmäisten vuoden aikana hyvin vaikuttava, antoisa ja koskettava kokemus myös meille hankkeen asiantuntijoille. Lukuisia tärkeitä teemoja on noussut esiin keskusteluissa omaishoitajien,kokemusasiantuntijoiden ja ammattilaisten kanssa. Koskettuminen vain vahvistaa motivaatiota. Kiitollisin mielin aloitamme uuden vuoden ja vaiheen työssämme.
 
Muutama asia on jo nyt näyttäytynyt keskeisenä.
 
Omaishoitajuuden erilaiset vaiheet; sitkeyttä, tietoa ja taitoa tarvitaan omaishoitajuuden eri vaiheissa kovin eri tavoin, oli sitten kysymys hyvin pitkästä ajanjaksosta tai äkillisestä nopeasta omaishoitojaksosta.
 
Oikea-aikaiset käytännön neuvot ja tuki auttavat parhaiten läheisen hoidossa, mutta myös omaishoitajan oman jaksamisen vaalimisessa. Hämmennystä ja neuvottomuutta on läheisen fyysisen hoidon kanssa, muuttuvissa sosiaalisissa suhteissa ja taloudellisten asioiden ennakoinnissa. Aina niitä neuvoja ei ole niin helppo löytää palvelukokonaisuuden moninaisuuden keskeltä.
 
”Ennakointi”-sana hankkeemme nimessä kertoo valmennuksemme ajallisesta kohdistumisesta omaishoitajuuden aikajanalla. Ennakoinnnista ja valmistautumisesta on apua myös siinä elämänvaiheessa, jossa saattohoito tulee ajankohtaiseksi.
 
Haetaan rohkeasti tietoa ja otetaan mieltä askarruttavat kysymykset puheeksi ajoissa, oli sitten kysymys fyysisistä elämisen puitteista ja tuen tarpeista, omaishoitajan omasta jaksamisesta tai sosiaalisten suhteiden vaalimisesta läpi omaishoitajuuden eri vaiheiden.
Omaishoitajien vertaisryhmät ovat juuri tässä niin tärkeitä!
 
Helsingin Sanomissa 19.1.2021 oli hieno Pääkirjoitus-artikkelin kohta, jossa muistetaan Pave Maijasta, Suomen arvostetuimpiin kuulunutta muusikkoa. Pave kuoli ALS -tautia sairastettuaan 16.1.2021. Itsellänikin oli kunnia tuntea hiukan Pavea, joka muusikon työnsä lisäksi oli mukana myös monella tavalla auttamassa muita. Pave puhui avoimesti sairaudestaan vielä viime syksynä laajassa HS:n haastattelussa; hän osasi arkipäiväistää kuolemansa, ei yrittänyt kerätä myötätuntoa tai sympatiaa mutta sai kokea suurta ymmärrystä. Artikkelissa mainitaan myös viestinnän tutkija  Jukka-Pekka Puro, joka myös osoitti samaa arvokkuutta, kun hän kertoi avoimesti omasta parantumattomasta syövästään (HS 17.1.2021).
 
Avoimuus ja oman henkilökohtaisen kokemuksen ja matkan jakaminen auttavat puhumaan kuolemasta  ja vähentämään pelkojamme. Kuten artikkelissa mainitaan, avoimuuden kautta olivat molemmat, Pave ja Jukka-Pekka saaneet tukea ja myötätuntoa samalla kun auttoivat meitä muita.
 
”Kiitollisuus on se, mikä on syrjäyttänyt katkeruuden” – Pave Maijanen
Parhainta kevättalvea ja kevään odotusta!
 
Tuula