Mikään ei ole ohi, ennen kuin se on ohi

Mikään ei ole ohi, ennen kuin se on ohi

mennessä | loka 30, 2021 | Uutiset, Uutisia hankkeesta

”It ain’t over till the fat lady sings” – työtä on siis vielä tehtävänä. Kuluva syksy on monen yhtäaikaisen, ison kokonaisuuden kuljettamista kohti hankkeen huipennusta.

Syysseminaariin saimme vieraaksi omaishoitajia ja kokemusasiantuntijoita sekä Espoon ja Kauniaisten saattohoidon ammattilaisia. Seminaarissa meillä oli mahdollisuus tavata toisemme kiireettä, keskustella oppaan sisällöistä sekä koko hankkeen tuomasta annista ja kokemuksista. Asiantuntijamme Päivi totesikin, että tällainen kokoonpano on harvinainen. Saimme kuulla koskettavia tarinoita omaishoitajilta ja kokemusasiantuntijoilta sekä ammattilaisten kokemuksia saattohoidon ytimestä. Tilaisuus oli jälleen yksi vahvistus sille, että opasta odotetaan ja sitä tullaan käyttämään.

Asiantuntijoiden teksti on sivu sivulta ja kommentti kommentilta muuttunut kauniiksi Saattajana-oppaaksi taitavan graafisen suunnittelijan Tiina Aaltosen näkemyksenä. Tiina sekä taittaa että kuvittaa oppaan. Yhdistys, hankekumppanit, yhteistyötahot ja suurimmat kirjastot saavat pienestä painoksestamme omat kappaleensa.  

Seuraavina työvaiheina ovat sähköisen oppaan lisämateriaalin työstäminen ja materiaalin siirtäminen sivuille saavutettavuuskriteerit huomioiden. Kaikki oppaan materiaali tulee löytymään yhdistyksen kotisivuilta eri tiedostomuodoissa. Kuvaamme lisäksi muutaman opasta täydentävän videon marraskuun alussa. Ne tulevat linkkeinä saman materiaalin yhteyteen ja ovat katsottavissa yhdistyksen YouTube-kanavalta. 

Marraskuussa ilmestyvästä Lähellä-lehdestä löytyy hankkeen asiantuntijoista kirjoitettu haastattelu, jossa kerrotaan mm. oppaan tekemisestä ja omaishoitajan äänen kuuntelemisesta. Aikaisemmasta tiedosta poiketen emme tee tallennetta hankkeen päätösseminaarista. Seminaarissa hankkeen asiantuntijoiden johdolla jaamme tietoa oppaasta ja sen käyttömahdollisuuksista terveydenhuollossa, potilasliitoissa jne., joiden edustajia on tilaisuuteen kutsuttu.

Vielä on siis useita työvaiheita käynnissä ennen kuin Saattajana-oppaan kaikki materiaali on maksutta luettavissa ja ladattavissa. Hyvällä “pöhinällä” usean ihmisen voimin valmistuu kaivattu, tarpeellinen ja odotettu materiaali omaishoitajien – nykyisten ja tulevien –  tueksi. 

Nautitaan syksyn raikkaudesta!