Mitä minulle kuuluu?

Mitä minulle kuuluu?

mennessä | marras 30, 2020 | Blogi

Milloin sinulta on viimeksi kysytty: “Mitä kuuluu”? Välittäminen toisista on noussut tänä vuonna monella tavalla esille. Uusia tapoja ottaa ja pitää yhteyttä on opittu ja osa yhteydenpidosta on voinut tiivistyä. Mitä uusi normaali on vaatinut? Oletko pysynyt mukana ja miten olet jaksanut? Aina ei ole mahdollisuutta osallistua, voi tuntea itsensä yksinäiseksi, muu perhe ja sukulaiset ehkä kaukana, ystävätkin tiukasti omissa oloissaan. Ei oikein tiedä mistä aloittaisi, ja missä olisi samanhenkisiä tai saman kokeneita ihmisiä. Kuka ymmärtäisi tämän tilanteen, jossa olen – kuka kuuntelisi minua ja tulisin nähdyksi?  Mistä saisin tukea omaan jaksamiseen nyt, kun rajoitukset entisestään vähentävät tapaamisia?

Mitä vastaisit, kun kysyt itseltäsi:

Mitä minulle nyt kuuluu? Mistä saisin iloa? Mikä kiinnostaisi – edes pikkuriikkisen? Itsestä välittäminen on kaiken perusta – olen arvokas ja elämäni on arvokas. Muuten uuvun ja lannistun. Mikä antaisi minulle voimia erityisesti silloin, kun ne tuntuvat valuvan päivän harmauteen? Mitä uutta voisin kokeilla tai mitä vanhaa osaamista voisin virittää uudelleen?

Ennakoiva saattohoitohanke on suunnattu omaishoitajan ja omaisten tukemiseen – tiedon jakamisen lisäksi. Hanke tulee antamaan välineitä arkeen, siihen jokapäiväiseen ja hetkestä toiseen kulkevaan elämään. Kun hanke on vuoden päästä loppusuoralla, on tavoitteena tarjota osioita – moduleita – joista löytää tietoa ja apua esim. kotona tapahtuvan saattohoidon järjestämiseen ja parisuhteen muuttumiseen. Tuttuja, tärkeitä aiheita ja tässä hankkeessa omaishoitajan/omaisen näkökulmasta eri aikoina tarvittavaan tukeen. 

Luin mielenkiinnolla artikkelin, jossa kerrottiin Britanniassa meneillään olevasta kokeilusta. Siinä terveyskeskuksesta opastetaan ihmisiä löytämään yhteisöjä, seuraa etsitään reseptillä. Kuoroon voi ohjata ihmisen, joka on kiinnostunut laulamisesta, ja lenkkeilyporukkaan ihmisen, joka pitää liikunnasta. Nyt tähän ei ole mahdollisuuksia siellä tai täällä, mutta jotain on kuitenkin tarjolla. Espoon ja Kauniaisten yhdistys tarjoaa hienoja mahdollisuuksia osallistua, tavata toisia ja saada vertaistukea. Tule mukaan toimintaan – tästä pääset katsomaan aikataulua. Ja pidä huoli itsestäsi!

Eeva Kilven sanoin (myös miehille):

Nukkumaan käydessä ajattelen:

Huomenna minä lämmitän saunan,

pidän itseäni hyvänä,

kävelytän, uitan, pesen,

kutsun itseni iltateelle,

puhuttelen ystävällisesti ja ihaillen, kehun:

Sinä pieni urhea nainen,

minä luotan sinuun.