Vuosi on jälleen kulunut nopeasti ja ennen kuin suljemme vuoden 2022 muistoihimme, haluamme nostaa vielä lyhyesti yhdistyksemme toimintavuodesta 2022 muutaman asian.

Alkuvuonna pandemia rajoitti vielä toimintaamme ja jouduimme perumaan fyysisiä tapaamisia. Verkkotapaamisia jatkoimme, ja kun rajoitukset hellittivät, alkoikin vilkas toiminta ja kokoontumiset kasvokkain niin OmaisOiva-toiminnan puitteissa vertaisryhmissä, kahviloissa ja valmennuksissamme kuin myös yhdistyksen virkistystapahtumissa. Omaishoitajat halusivat kokoontua ja nähdä toisiaan pitkän korona-ajan jälkeen. Toimintamme tavoitteena olikin loppuvuonna lisätä tietoisuutta yhdistyksestämme ja toiminnastamme. Saimme uusia jäseniä ja omaishoitajia yhdistykseen ja sen eri toimintamuotoihin. Myös entiset aktiivit löysivät takaisin. Tämä kaikki ilahdutti ja lämmitti mieltämme.

Ennakoiva saattohoito -hanke sai päätöksensä alkuvuonna, mutta siitä syntynyt erinomainen Saattajana-opas ja saattajana.fi -sivusto on jatkossa hamaan tulevaisuuteen omaishoitajien, läheisten, ammatilaisten ja ihan kaikkien kiinnostuneiden käytettävissä verkossa. Opasta on myös rajatusti noudettavissa toimistoltamme. On ilahduttavaa, että kyselyjä oppaasta on tullut ympäri maata ja myös asiantuntijat ja saattohoidon kanssa työtään tekevät ammattilaiset näkevät oppaan arvon ja käyttävät sitä työssään.

Vuoden aikana olimme myös mukana ensi vuonna aloittavan Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen Omaishoidon kokonaisuus -projektissa, jossa mietittiin mm. uusia omaishoidon tuen myöntämisperusteita. Tavoitteena työryhmällä oli myös vahvistaa ja monipuolistaa omaishoidon tukea ja taata koko hyvinvointialueen omaishoitajille yhdenvertaiset tukimuodot. Työryhmän tapaamisia oli kerran viikossa keväästä lähtien ja oli hienoa, että mukaan oli pyydetty yhdistyksen sekä omaishoitajia ja kokemusasiantuntijoita kertomaan näkemyksiään teemoihin. Työryhmä sai paljon aikaan, mm. uudet myöntämisperusteet ja toimintaohjeet. Kaikesta ei oltu samaa mieltä ja muutamia asioita olisimme päättäneet toisin. Myös palkkioiden harmonisointi herätti paljon keskustelua, mihin ryhmämme ei voinut vaikuttaa (hyvinvointialueen hallituksen päätös).
Toivomme, että tulevaisuudessa hyvinvointialueella tunnustetaan paremmin omaishoitajien työn mittava taloudellinen ja omaishoidettavien hyvinvointia koskeva arvo. Ilman omaishoitajia hyvinvointialueemme on pulassa, joten omaishoidon tukea ja palveluja tulee kehittää jatkossa kattavimmiksi. Esim. lakisääteisten vapaapäivien pitäminen tulee olla jokaiselle omaishoitajalle mahdollista niin, että on tarjolla turvallisia ja hyviä jaksohoitopaikkoja tai muita perheen tarpeeseen sopivia ratkaisuja. Otimme syksyllä kantaa eri teemoihin yhdessä Hiiden omaishoitajat ry:n kanssa, lue mielipidekirjoitus tästä.

Saimme rahoittajaltamme STEA:lta myönteisen päätöksen hakemukseemme ensi vuoden OmaisOiva-toiminnasta, joten jatkamme kiittäen työtä Länsi-Uudenmaan alueella (Espoo, Kauniainen, Kirkkonummi, Inkoo Siuntio, Raasepori ja Hanko). Kiitämme myös yhdistyksen virkistys- ja hvyinvointitilaisuuksien rahoittajia, erityisesti tänä vuonna haluamme mainita K-kauppiasyhdistyksen, jonka lahjoitusvaroilla moni omaishoitaja sai irtioton arjesta.

Toivotamme vuoden loppuessa kaikille hyvää joulua ja tulevaa vuotta 2023! Ensi vuosi onkin 20-vuotisjuhlavuotemme, siitä lisää ensi vuonna.